Skip to main content
اخبار

اجرای 14 نمایش در بهار 1401

توسط 17 آذر 1400No Comments

جشنواره بین المللی هنرهای شهری مشهد امسال در دو بخش «اصلی» و «نوروزگان» برگزار می شود. «نوروزگان» نیز خود شامل 4 بخش می شود که یکی از آن ها هنرهای نمایشی است. در این بخش قرار است ۱۴ اثر نمایش در قالب انواع شیوه های مختلف میدانی با تأکید بر خلاقیت های ویژه و اجراهای مفهومی که مکمل یادمان های نوروزی در ۱۴ نقطه برگزیده شهری باشند، اجرا شوند. درحالی که در سال های گذشته اجراهای نمایشی به صورت پراکنده و بدون انسجام در نقاط مختلف شهر پیش روی مخاطبان قرار می گرفت. مسئولیت انتخاب آثار بخش هنرهای نمایشی بر عهده عباس‌جانفدا، مهدی سیم ریز و امیر‌بشیری است. در ادامه گفت وگوی ما با عباس جانفدا از بازیگران و کارگردانان تئاتر مشهد را می خوانید که توضیحاتی درباره ویژگی های جشنواره بین المللی هنرهای شهری مشهد و به ویژه بخش هنرهای نمایشی آن ارائه می کند.

اجرای 14 نمایش در بهار 1401
گفت‌وگو با عباس جانفدا داور بخش هنرهای نمایشی جشنواره بین‌المللی هنرهای شهری مشهدکد محتوا: ۳۳۸۸۹۶تاریخ: ۱۷ آذر ۱۴۰۰ – ۰۱:۰۹
شکیبا افخمی راد|جشنواره بین المللی هنرهای شهری مشهد امسال در دو بخش «اصلی» و «نوروزگان» برگزار می شود. «نوروزگان» نیز خود شامل 4 بخش می شود که یکی از آن ها هنرهای نمایشی است. در این بخش قرار است ۱۴ اثر نمایش در قالب انواع شیوه های مختلف میدانی با تأکید بر خلاقیت های ویژه و اجراهای مفهومی که مکمل یادمان های نوروزی در ۱۴ نقطه برگزیده شهری باشند، اجرا شوند. درحالی که در سال های گذشته اجراهای نمایشی به صورت پراکنده و بدون انسجام در نقاط مختلف شهر پیش روی مخاطبان قرار می گرفت. مسئولیت انتخاب آثار بخش هنرهای نمایشی بر عهده عباس‌جانفدا، مهدی سیم ریز و امیر‌بشیری است. در ادامه گفت وگوی ما با عباس جانفدا از بازیگران و کارگردانان تئاتر مشهد را می خوانید که توضیحاتی درباره ویژگی های جشنواره بین المللی هنرهای شهری مشهد و به ویژه بخش هنرهای نمایشی آن ارائه می کند.

کمک به اقتصاد هنر
عباس جانفدا مهم ترین تفاوت جشنواره امسال نسبت به دوره های گذشته را برگزاری آن به صورت بین المللی می داند و توضیح می دهد: همه ما دوست داریم ویژگی های مهم شهرمان در همه جای دنیا دیده شود. در این بین قطعا بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) جایگاه خاص خودش را در میان مسلمان جهان دارد. این جشنواره می تواند کمک کند تا علاوه بر بارگاه نورانی و وجه زیارتی مشهد، وجوه دیگری هم که زائران می توانند در سفر به مشهد از آن ها استفاده کنند معرفی شود.
به گفته جانفدا، برگزاری جشنواره بین المللی هنرهای نمایشی به بهتر دیده شدن هنرمندان مشهد در سطح بین الملل کمک بسیاری می کند همچنین این اتفاق می تواند به شکوفایی اقتصاد هنر منجر شود.
جانفدا درباره دیگر ویژگی های جشنواره امسال نیز می گوید: شکل برگزاری جشنواره از نظر محتوا و ماهیت تغییر کرده است. قبلا تأکید جشنواره هنرهای شهری بر نوروز و و استقبال از بهار بود، امسال در کنار توجه به بهار، توجه به ویژگی های شهر مشهد با شعار «مشهد الرضا(ع)، جهان شهر برکت و کرامت» نیز مدنظر قرار گرفته است. به این ترتیب که موضوعات و محتواهایی که قرار است در جشنواره تولید شود با عنوان برکت و کرامت خواهد بود.

بررسی سوابق گروه ها و طرح هایشان
جانفدا درباره بخش هنرهای نمایشی «نوروزگان» نیز توضیح می دهد: تعریف این بخش بر اساس تعریف کل جشنواره است. یعنی یک تعداد المان که تعاریف مختلفی دارند، در نقاط مشخصی از شهر جانمایی می شوند، در کنار هر المان هم صحنه ای وجود خواهد داشت که هنرمندان روی آن به اجرا می پردازند. این اتفاق باعث می شود، آثار تولیدی امسال در بخش هنرهای نمایشی از نظر کیفیت، باورپذیر بودن و ارتباطی که مخاطب برقرار می کنند موفق تر باشند. چون الزما باید از هنرهای خاص اجرایی بهره بگیرند و قصه گو و فهم شدنی برای مخاطب باشند.
این کارگردان درباره روند انتخاب آثار تصریح می کند: ما امسال آثار را براساس طرح پیشنهادی گروه ها و رزومه کاری آن ها انتخاب می کنیم. در واقع سوابق و تجربه گروه اجرایی و کارگردان هم در انتخاب نهایی یک اثر تأثیرگذار است. از همین رو ما امیدوار هستیم، آثاری که به جشنواره راه پیدا می کنند، کیفیت مناسب تری نسبت به سال های گذشته داشته باشند.

برگزاری کارگاه های آموزشی
جانفدا با اشاره به برگزاری کارگاه های آموزشی در این بخش نیز می گوید: ما بعد از اینکه گروه های برگزیده را انتخاب کردیم، کارگاه های آموزشی برای آن ها برگزار می کنیم تا با شیوه برگزاری جشنواره آشنا شوند.
او یادآور می شود: از آنجایی که المان های امسال به لحاظ ساختار و تعامل با مخاطب، خاص و متفاوت خواهند بود، در کارگاه ها، ویژگی های این آثار با کمک استادان و طراح المان ها، برای گروه ها توضیح داده می شود تا گروه ها طرح نهایی خودشان را ارائه کنند.
جانفدا بیان می کند: در واقع ما دو مرحله داوری خواهیم داشت در مرحله اول طرح و سوابق گروه را بررسی می کنیم و تعدادی مازاد بر ظرفیت جشنواره را معرفی می کنیم تا در کارگاه ها حضور پیدا کنند. در مرحله دوم داوری همه طرح های ارائه شده براساس المان ها را بررسی می کنیم تا افراد برگزیده مشخص شوند.
این هنرمند درباره تعداد آثاری که درنهایت در سطح شهر اجرا می شوند نیز می گوید: محدودیتی برای تعداد آثار قائل نشدیم چون شاید برای یک المان دو اثر باکیفیت پیشنهاد شود و ما نمی خواهیم با مشخص کردن محدودیت، آثار باکیفیت را فدا کنیم. در ابتدا باید ببینیم طرح های ارائه شده به لحاظ کیفی به چه صورت هستند تا بعد درباره تعداد آثار تصمیم بگیریم. البته ما قطعا 14 اثر در بخش هنرهای نمایشی انتخاب خواهیم کرد که ممکن است بیشتر هم بشود.

جشنواره ای فرهنگ ساز
جانفدا که امیدوار است امسال جشنواره به شکل پویاتری نسبت به سال های گذشته برگزار شود تصریح می کند: در دوره های گذشته المان ها در نقاط مختلف جانمایی می شدند، گروه های نمایشی هم به صورت پراکنده در سطح شهر به اجرای برنامه می پرداختند و اطلاع رسانی درستی هم در این زمینه انجام نمی شد. در واقع رویدادها به صورت پراکنده در نقاط مختلف شهر برپا می شدند بدون آنکه انسجامی داشته باشند.
به گفته او، منسجم شدن همه بخش ها در جشنواره هنرهای شهری امسال باعث می شود مخاطب از همان اول تکلیفش مشخص باشد و بداند به چه نقاطی از شهر باید مراجعه کند و نحوه تعاملش با المان ها باید چگونه باشد.
داور بخش هنرهای نمایشی همچنین تأکید می کند: می توانیم امیدوار باشیم که امسال انسجامی را در همه حوزه ها ببینیم. اتفاقی که به فرهنگ سازی و بالا رفتن فرهنگ عمومی جامعه هم بیشتر کمک می کند.

شکیبا افخمی راد

سیزب

ثبت یک نظر